Scholen

Ondersteuning voor scholen

Bedrijven zijn steeds op zoek naar hooggekwalificeerde lassers. Een goede opleiding is dus cruciaal. Daarom ondersteunen we ook leerkrachten en leerlingen.

Ondersteuning voor scholen

Bedrijven zijn steeds op zoek naar hooggekwalificeerde lassers. Een goede opleiding is dus cruciaal. Daarom ondersteunen we ook leerkrachten en leerlingen.

Evaluatie stompe lasnaden

Een van de mogelijkheden is een evaluatie van stompe lasnaden. We onderzoeken het op school gelaste stuk op een visuele, destructieve en niet-destructieve manier volgens de geldende normen (EN ISO 9606-1 en ISO 5817).
Nadien ontvangt de leerkracht een gedetailleerd rapport met vermelding van het behaalde kwaliteitsniveau en de waargenomen fouten.
Heeft de leerling het juiste niveau behaald? Dan ontvangt hij/zij een attest met dezelfde gegevens als een lassercertificaat en vermelding van het kwaliteistniveau.

Welke type lasnaden evalueren we?

Dit project beperkt zich tot stompe lasnaden met een dikte van 2 mm of meer voor het TIG en elektrodelassen en diktes boven 8 mm voor het halfautomaat lassen .
Hoeknaden worden in dit project niet geëvalueerd.
Wil je toch hoeknaden van je leerlingen objectief en professioneel beoordelen en zelf een attest uitschrijven ? Onze instructiefiche ‘ inspectie van hoeknaden ‘ kan je wellicht helpen. Of misschien schrijf je in op onze jaarlijkse workshop ‘ visuele inspectie van hoeknaden ? Zie onze rubriek studiedagen.

Terugbetaling

Alle scholen uit de provincie Vlaams-Brabant (voltijds, deeltijds of BUSO) met een cursus “lassen” kunnen terecht bij RTC Vlaams-Brabant voor een terugbetaling van de kosten. Voor scholen uit de provincie Antwerpen worden de gelaste stukken terugbetaald door FTMA.

Brabant last, iedereen wint

Het RTC Vlaams-Brabant geeft jonge lassers een duwtje in de rug. Met het project ‘Brabant last, iedereen wint’ wapent men lassers uit het 5e jaar BSO en BUSO-ABO met een officieel EN ISO 9606-1 certificaat voor hoeknaden – zelfs nog voor hun stage. De leerlingen studeren af met een (of meerdere) certificaten op zak. Ze zijn dus direct klaar voor de arbeidsmarkt.

Ben je leerling of leerkracht? Download hieronder de lasmethodebeschrijving en het inschrijvingsblad:

Leerlingen uit het 7e jaar kunnen bij ons zelfs een heuse opleidingsweek volgen. Het einddoel is een zo hoog mogelijk lassercertificaat en internationaal IW-diploma behalen. Neem een kijkje op de website van RTC Vlaams-Brabant voor meer informatie.

Buitengewoon lassen: een bijzonder project gefinancierd door mtech+ voor jongeren in het buitengewoon onderwijs

Leerlingen in het buitengewoon secundair onderwijs OV3 hebben de mogelijkheid om een vervolmakingsopleiding te volgen. Na deze opleiding ontvangen ze een internationaal lasserscertificaat conform EN ISO 9606-1.

Hiermee kunnen jongeren zich onderscheiden – wat zorgt voor een zeer positief en motiverend leerklimaat. Bovendien versterkt dit certificaat de positie van de jonge lasser op de arbeidsmarkt. Het is een stimulans om nadien nog hoger te mikken in laskwalificaties.

Inschrijven kan via mail aan info@v-c-l.be. Meer informatie op https://mtechplus.be.

Heb je vragen? Wil je meer informatie? Contacteer ons. Wij bezorgen je zo snel mogelijk een antwoord.